""

Livläkarens besök

Den här produktionen spelades på Hippodromen 24/2 2017 - fram till 1/4 2017
inför totalt
6017
åskådare Sammanlagt
22
föreställningar
Och vi vet att en gnista kan tända en brand…
Ålder
Rekommenderas från 15 år
Längd
2 timmar 40 minuter
Drama
Klassiker
Kostymdrama

Året är 1768. Kung Christian VII av Danmark anses vara galen och hovet låter anställa en livläkare för att tygla hans utbrott. Livläkaren Johann Friedrich Struensee visar sig vara en upplysningsman. Snart är han inte bara kungens förtrogne utan ges även total makt att stifta lagar. Livläkaren inleder dessutom en passionerad kärleksaffär med den ensamma drottningen, Caroline Mathilde. Tillsammans med henne genomför han en revolution som syftar till människans frihet och jämlikhet. Men hovet mullrar i bakgrunden och kämpar för att återställa makten till kyrkan och monarkin. Samtidigt växer ett barn i drottningens mage…

Livläkarens besök är en helt otrolig berättelse – som faktiskt är sann. Detta storslagna historiska kostymdrama utspelar sig i den brytningstid där gamla värderingar ställs mot upplysningens nya ideal. Pjäsen bygger på P.O. Enquists Augustprisade roman som sålts i över en miljon exemplar och översatts till ett tjugotal språk.

 

P.O. Enquist

Per Olov Enquist är en av Sveriges mest framgångsrika författare, hans böcker har översatts till många olika språk och säljs världen över. Han är dessutom en erkänd dramatiker och manusförfattare.

Han föddes 1934 i Hjoggböle i Västerbotten. Pappan dog tidigt och Enquist växte upp med sin mamma som var djupt troende och engagerad i Evangeliska Fosterlandsstiftelsen. Barndomen var ganska ensam, men Enquist tränade friidrott och var en duktig höjdhoppare. Han studerade i Uppsala och tog en magisterexamen, och jobbade därefter som kulturkritiker på Svenska Dagbladet och Expressen.

1961 debuterade han som författare med romanen Kristallögat. Därefter följde titlar som Färdvägen (1963) och Magnetisörens femte vinter (1964), där den sistnämnda blev Enquists genombrott. Med dokumentärromanen Legionärerna (1968) fick han ett internationellt genombrott, och den filmades också under namnet Baltutlämningen (1970) i regi av Johan Bergenstråhle.

P.O. Enquist skriver ofta romaner med dokumentära ämnen, han blandar fakta och fiktion och romanfigurerna är baserade på riktiga personer. Några av hans mest kända romaner är Kapten Nemos bibliotek (1991), Livläkarens besök (1999, som också tilldelades Augustpriset) och Lewis resa (2001).

P.O. Enquist är också dramatiker och har bl a skrivit pjäserna Tribadernas natt (1975), Från regnormarnas liv (1981), I lodjurets timma (1987) och Bildmakarna (1998). Han står även bakom flera filmmanus t ex Baltutlämningen (1970), August Strindberg ett liv (1985), Pelle Erövraren (1987) och Hamsun (1996).

Han har också skrivit självbiografin Ett annat liv som kom 2008, som belönades med Augustpriset. P.O. Enquist har tilldelats en mängd priser och utmärkelser, t ex Nordiska Rådets litteraturpris, Litteraturfrämjandets stora romanpris, ABF:s litteraturpris, De Nios Stora Pris, Augustpriset (2 gånger), Stiftelsen Selma Lagerlöfs pris och Svenska Akademiens nordiska pris. Han har även tilldelats en Guldbagge för bästa filmmanus till Hamsun.

P.O. Enquist har också varit gästprofessor i Los Angeles (UCLA) och vid universitetet i Köpenhamn. Han är också hedersdoktor vid Uppsala Universitet.

 

 

 

I rollerna

""
Skådespelare

Johann Friedrich Struensee

""
Skådespelare

Drottning Caroline Mathilde

""
Skådespelare

Kung Christian VII

""
Skådespelare

Guldberg

""
Skådespelare

Rantzau

""
Skådespelare

Brandt

""
Skådespelare

Änkedrottningen

""
Skådespelare

Arvprinsen

Fru von Plessen

""
Skådespelare

Stövelette-Caterine

""
Skådespelare

Reventlow/Det franska sändebudet

""
Skådespelare

Voltaire

Den engelske ambassadören

konstnärligt team

Regissör

Dramatisering

Dramatisering

Regissör

Regi

Scenograf

Scenografi

Författare

Originaltext

Pressklipp

Du kanske även är intresserad av