""

Ni kan kalla mig Ernst

Den här produktionen spelades på Studion 31/8 2016 - fram till 5/5 2017
inför totalt
783
åskådare Sammanlagt
17
föreställningar
Ålder
Rekommenderas från 12 år
Längd
45 minuter
Drama
Nyskriven dramatik

EN MONOLOG OM VICTORIA BENEDICTSSON

”Kvinna utan kärlek, konstnär utan konstnärlighet – Nej! Då är livet intet, intet!”

Året är 1888. Vi möter Victoria ensam på sitt rum i Köpenhamn. Det är hennes sista natt, rakkniven ligger på det lilla bordet invid sängen. Hon är mitt i livet, mitt i sin författarkarriär men hon är också så in i döden trött...

Victoria Benedictssons författarskap är fortfarande levande, och hennes böcker kommer ständigt ut i nya utgåvor. Hon skrev under pseudonymen Ernst Ahlgren, och med ett urval av de texter som hon skapade under sitt sista år gestaltar skådespelaren Cecilia Lindqvist Ernst Ahlgren och ger nytt liv åt en av Sveriges och Skånes största författare.

Fler spelperioder för Ni kan kalla mig Ernst:
Intiman 12 nov - 2 dec 2017

Turné i Skåne under 2016/2017

Victoria Benedictsson

Victoria Benedictsson (född Bruzelius) föddes 1850 i Fru Alstad socken i Skåne. Under pseudonymen Ernst Ahlgren skrev hon både skönlitteratur och dramatik. Hon var en erkänd och mycket läst författare redan under sin levnad och har lämnat efter sig flera litterära storverk.

Victoria Benedictsson ville bli konstnär men fick inte för sin far. Istället gifte hon sig 21 år gammal med den nästan trettio år äldre postmästaren i Hörby, Christian Benedictsson. 1884 debuterade hon som författare med novellsamlingen Från Skåne. Därefter skrev hon romanerna Pengar (1885) och Fru Marianne (1887). Victoria Benedictsson skrev om verkligheten och anammade sin tids ideal att skriva realistiskt och naturalistiskt. Hon författade om både den skånska landsbygdens människor och om sin tids könspolitiska frågor.

Victoria Benedictsson skrev även dramer, bl a Final (tillsammans med vännen Axel Lundegård, 1885), komedin Teorier (1887) och dramat Den bergtagna (1888). Hon skrev också bekännelselitteratur, bl a i sina kända dagböcker Stora boken I – II berättar hon självutlämnande om sin relation till Georg Brandes, dåtidens mest erkände litteraturforskare. 38 år gammal tar hon livet av sig på ett hotellrum i Köpenhamn. Victoria Benedictsson ligger begravd på Vestre Kirkegård i Köpenhamn, och på hennes gravsten står det Ernst Ahlgren.

Cecilia Lindqvist

Skådespelaren Cecilia Lindqvist är bekant för många för sina starka rolltolkningar i uppsättningar som Ottar och kärleken, Fanny och Alexander, Misantropen och Trettondagsafton.

Läs Skånska Dagbladets intervju med Cecilia Lindqvist Spännande lek med identitet

I rollerna

""
Skådespelare

konstnärligt team

Porträtt Petra Brylander
Teaterchef

Regi och scenografi

Pressklipp

Du kanske även är intresserad av