Vad gör en dramaturg på teatern?
2023-05-15
Teater handlar om att berätta historier. I arbetet med att få berättelsen från pappret till teaterscenen vill ofta det konstnärliga teamet göra sin egen tolkning av pjäsen. Det behövs kunskap om pjäsen och ibland om historisk kontext för att spela texten. Det är dramaturgens jobb att ge regissören feedback utifrån sin teaterkunskap.
Ordet dramaturg kommer från grekiskans dramatourgos som ursprungligen betyder dramatiker eller “skådespelsförfattare”. Men nuförtiden är dramaturg och dramatiker två olika yrkesroller. Eftersom orden har samma ursprung är det inte konstigt ifall man lätt blandar ihop dem.
Det allra första som händer när man planerar vilka pjäser som ska spelas är att läsa teatermanus. En person som skriver berättelser för teater kallas för dramatiker och är inte inblandad i produktionen, även om det ibland händer att den som har skrivit manuset också regisserar. Dramaturgen är däremot någon som är väldigt kunnig i dramatiska texter och teaterstudier. Den arbetar med pjäser i ett övergripande perspektiv och hjälper framförallt regissören genom att vara bollplank och är med på vissa repetitioner. Ibland är det även dramaturgen som översätter texten ifall det behövs.
Man kan vara föreställningsdramaturg och vara med på repetitioner och jobba med ensemblen om regissören vill det.
Manuset är grunden för hela teaterföreställningen som alla i produktionen jobbar utifrån. Dramaturgen behöver även vara påläst om pjäsens ämnen, kontext och historia för att kunna vara rådgivare till produktionen, ha djupa kunskaper om dramatik, vad som gör ett drama spännande och vad som gör det tråkigt.
– Det är mycket text man ska kunna och att kunna granska dem kritiskt. Jobbat handlar mycket om allt kontextuellt man behöver förhålla sig till kring pjäsen, säger Anton.
När teatern planerar repertoaren för nästa år är dramaturgen delaktig i att välja ut pjäser, regissörer och ensemble som ska spela. Man läser pjäsförslag och bedömer kvalitet efter vad som passar teaterns verksamhetsmål. På Malmö Stadsteater arbetar vi med workshops där alla på teatern kan komma med förslag på vad vi ska spela. Det är viktigt att dramaturgen har koll på vad som spelas på andra teatrar i Sverige och utomlands.
Dramaturgens jobb syns inte utan är helt och hållet konstnärligt. Man kommer med råd men det är inte dramaturgens jobb att ta beslut. Det är vanligt att många dramaturger även skriver egen dramatik. En pjäs ser för det mesta ut på olika sätt i olika tolkningar beroende på vad regissörens konstnärliga vision är. Man måste ha bred kunskap om dramatiska texter och kunna ha ett kritiskt öga, för att ge feedback på det som regissören vill göra. Det handlar även om publiken, vad man vill att de ska uppleva och hur de ska förstå berättelsen.
FAKTA OM DRAMATURGYRKET
På Malmö Stadsteater arbetar två dramaturger. För att arbeta som dramaturg kan man gå dramaturgprogrammet som finns på de konstnärliga högskolorna. En del utbildningar omfattar både dramaturg och dramatiker i samma utbildning. Man kan gå vägen att läsa litteraturvetenskap och teatervetenskap. Det är viktigt att vara intresserad av berättande och skrivande.
LÄS MER:
Vad gör en inspicient på teatern?