Ungdomar i en klätterställning pratar med vuxen kvinna som sitter ner

Givande samarbeten med unga talanger

På Malmö Stadsteater sätter vi emellanåt upp föreställningar där gymnasieungdomar eller amatörer medverkar, framför allt som statister men även i större roller. I föreställningen Två systrar, som spelas på Intiman under hösten 2024, medverkar till exempel en hel klass med teaterelever från Malmö latinskola. 

Att arbeta med större grupper av statister ger en fantastisk dynamik och energi till våra produktioner. Dessa unga talanger är inte bara en del av föreställningen, utan de bidrar också till att lyfta fram berättelsen på ett unikt sätt. I det här reportaget kan du läsa mer om några av våra senaste uppsättningar där ungdomsgrupper har haft en avgörande roll och skapat oförglömliga teaterupplevelser.

DE SKYDDSSÖKANDE KVINNORNA

En stor grupp kvinnor tillsammans på scenen

 

2019 satte vi upp föreställningen De skyddssökande kvinnorna, som både var ett community-projekt med en medverkande kör av unga kvinnor från Malmö, och ett internationellt samarbete mellan Betty Nansen Teatret, Aalborg Teater och Malmö Stadsteater, och en del av ett succékoncept skapat av den skotske dramatikern David Greig. 

De skyddssökande kvinnorna är världens äldsta asyldrama. Pjäsen skrevs för 2 500 år sedan av den grekiske tragedimästaren Aischylos, men är samtidigt så aktuellt, att man skulle kunna tro, att det skrivits idag. Med kraft, sång, musik och hjärtslag gav en stor kör av lokala unga kvinnor nytt liv åt en av världens äldsta berättelser. 

En grupp kvinnor dansar och sjunger

För att komma berättelsen riktigt på djupet hade dramatikern David Greig bedrivit arkeologisk teaterforskning kring hur de antika grekiska föreställningarna verkligen skapades där och då. Utifrån musik, rytm, politik och passion skapades uppsättningen på samma sätt. Den lokala kören som medverkade bidrog till en stark publikkommunikation eftersom staden på så vis talade med sig själv. Gruppen med skyddssökande kvinnor var föreställningens nav och spelades av en kör med kvinnor mellan ca 16 och 27 år. Kören talade direkt till publiken i salongen med sång och koreografi.

Kvinnorna som anmälde sitt intresse kallades till audition och till slut var det 17 stycken kvar som medverkade i föreställningen. I den här filmen från repetitionerna får du möta några av kvinnorna i den nybildade kören:

 

Här får du lära känna Felicia Bengtsson, som var en av dem som ingick i kören:

De medverkande i kören var Lydia Ahlsén, Sofia Andersson, Felicia Bengtsson, Sophie Binder, Klara Ek, Lili Hugg, Linnea Jönsson, Petra Krajina, Belinda Marazanye, Kajsa Metz, Dahlia Momiyama, Elesine Naucler, Linnea Rydqvist, Agnes Sabel, Fanny Söderberg Soomus, Mira af Ugglas och Klara Öhman.

Här kan du läsa mer om föreställningen De skyddssökande kvinnorna

 

ROBIN HOODS HJÄRTA

Stor grupp statister och skådespelare på borggårdens scen

 

Under sommaren 2002 förvandlade Malmö Stadsteater borggården på Malmöhus slott till en spelplats för en ny modern version av legenden om Robin Hood. Sommarföreställningen Robin Hoods hjärta var ett storslaget samarbete med Malmö Museer och Malmö Konstmuseum. 

Kören repeterar
Robin Hood-kören repeterar med körledaren Mats Paulson.

I föreställningen deltog en mångsidig kör som bestod av sångare i olika åldrar och med olika bakgrunder i Malmö. Körmedlemmarna rekryterades genom öppna auditions, som i samarbete med bostadsbolaget MKB anordnades i flera av Malmös olika stadsdelar. Dessa auditions ägde rum i Kirseberg, Sofielund, Nydala, Augustenborg och Limhamns Sjöstad, vilket bidrog till att attrahera deltagare från olika delar av staden. Syftet med att hålla auditions på flera platser var att säkerställa en bred representation och att nå ut till så många som möjligt, oavsett var i Malmö de bodde. Tack vare detta inkluderande upplägg fick föreställningen en kör där en mångfald av röster och erfarenheter kom samman för att bidra till en unik och livlig föreställning.

Här kan du se en trailer till föreställningen:

 

I kören ingick Seba Alhaj, Amanda Arwidson, Felicia Bengtsson, Viktoria Glans, Malcolm Jeppsson, Isac Johansson, Joakim Lindén, Denise Henningsson Lindell, Cesar Minguet, Jakob Petersson, Ida Wachsberger och Magnus Ågren.

En grupp statister i kåpor på borggårdens scen

Förutom att sjunga agerade de även allt från skogsfolk, soldater och bröllopsgäster.

Här kan du läsa mer om föreställningen Robin Hoods hjärta.

 

KEJSARENS NYA KLÄDER

Färgglada kostymer i Kejsarens nya kläder

I den färgsprakande och festliga familjeföreställningen Kejsarens nya kläder deltog elever från dans- och musikalgymnasiet i Lund. Ursprungligen var det planerat att föreställningen skulle ha sin premiär i december 2020, men på grund av coronapandemins restriktioner kunde den inte spelas inför publik. Istället valde vi att filma föreställningen och streama den digitalt så att publiken kunde njuta av den på distans. På grund av restriktionerna kunde musikaleleverna till slut inte medverka, men vintern 2023 kunde vi äntligen få revansch när vi gjorde en återuppsättning av föreställningen. Där kunde det efterlängtade samarbetet med musikalelever från Lunds dans- och musikalgymasium åter bli möjligt.

Kostymprovning i foajén
Kostymkoordinator Marie Jonsson hjälper till med kostymprovningar på statisterna i Hippodromens foajé.

Eleverna klädde sig i överdådiga hattar och bar puffiga, fluffiga sidenkostymer som förstärkte föreställningens extravaganta atmosfär. Scenografin var lika storslagen som dräkterna, och tillsammans skapade de en visuell fest för publiken. Föreställningen var en riktig smällkaramell – full av färg, liv och energi – där eleverna framgångsrikt gestaltade kejsarens hov.

Genom sitt uttrycksfulla spel och sina imponerande scenkostymer förmedlade de både humor och drama i denna klassiska saga om kejsarens fåfänga.

I den här filmen berättar några av eleverna om hur det känns det att vara på Malmö Stadsteater:

Alla stastister i kostymer på scenen

 

Musikaleleverna som medverkande i föreställningen var: Siri Amundsen, Timea Andersson, Adrian Berg, Amelia Bodehag, Runa Christensen Zapffe, Alice Degerman, Vida Dahan, Linnea Dahlgren, Moa Ekdahl, Melanie Eliasson, Ella Gannby, Matilda Glans, Sonja Holm, Alice Juhlin, Lukas Lund, Vera Lundgren, Felicia Lyrot, Viktor Marklund, Karla Mitescu, Molly Nguyen, Ella Nilsson, Nils Siming Tufvesson, Ida Sjö, Stella Stenman, Julia Svensrud, Miranda Tarschys, Elsi Ullman.

Elever från Lunds dans- och musikalgymnasium som spelar Kejsarens hov

Här kan du läsa mer om föreställningen Kejsarens nya kläder.


EN MIDSOMMARNATTSDRÖM

En man i mitten med statister runt sig som skogsfolk

 

Malmö Stadsteater har ett pågående samarbete med Malmö latinskolas teaterprogram, vilket ger eleverna möjlighet att delta i professionella produktioner och få värdefull scenerfarenhet. William Shakespeares En midsommarnattsdröm var den första föreställningen att inviga Malmö Stadsteaters nyrenoverade lokaler på Kalendegatan i februari 2023. Med en blandning av humor, mystik, kärlek och spänning bjöd föreställningen in publiken till ett magiskt universum. 

Personer sitter på scenen under en paus
Regissören Sara Cronberg samlar skådespelare och statister i En midsommarnattsdröm för en genomgång efter en repetition.

I uppsättningen medverkade tolv elever som gick andra året på teaterprogrammet. Eleverna var indelade i två lag, där de alternerade och spelade varannan föreställning. Detta upplägg gav eleverna chansen att arbeta med den magi och utmaning som Shakespeares verk erbjuder, samtidigt som de fick träda in i en professionell teatermiljö.

Elevernas roller i föreställningen som statister bidrog till att förstärka det livfulla och drömska landskapet som En midsommarnattsdröm skapar. Genom samarbetet med stadsteaterns professionella skådespelare lärde de sig en hel del om hur det är att arbeta som skådespelare. 

I den här filmen berättar några av teatereleverna om hur det känns att stå på samma scen som Malmö Stadsteaters skådespelare?

Teatereleverna som medverkade i En midsommarnattsdröm var:
Sam Andersson Flodström, Emil Borgström Johnson, Elvira Ravn, Alice Zeylon, Maximilian Reuterswärd, Esmeralda Söderholm Melén, Aron Gustavsson, Tim Håkansson, Selma McShane, Liam Strömstedt, Vera Sonesson och Emmy Minssen.

Här kan du läsa mer om föreställningen En midsommarnattsdröm.

 

TVÅ SYSTRAR              

Statister dansar med hattar i discoljus

 

Hösten 2024 sätter vi tillsammans med The Royal Lyceum Theatre Edinburgh upp föreställningen Två systrar av David Greig på Intiman. Det är en nyskriven melankolisk komedi som handlar om minnen, drömmar och tonårsångest. Förutom tre skådespelare från ensemblen medverkar även en hel klass teaterelever från Malmö latinskola. Teatereleverna fungerar som en kör av ungdomar, vars närvaro spelar en central roll i berättelsen.

Ungdomarna inleder föreställningen genom att ställa i ordning scenen och hälsa publiken välkommen. De ber även publiken att resa tillbaka i tiden och minnas sommaren då de var 16 år. Innan föreställningen får publiken möjlighet att fylla i ett anonymt frågeformulär där de kan svara på frågor om hur det var att vara 16 år. Senare i pjäsen läser ungdomarna upp några av dessa svar, vilket blir en del av föreställningen.

Kvinna i förgrunden och ungdomar i klätterställning i bakgrunden.

Två systrar är en föreställning med många lager: publiken får reflektera över sin egen tonårstid, ungdomarna i pjäsen är själva 16 år, och de tre huvudkaraktärerna ser tillbaka på sina egna minnen från den åldern.

Teatereleverna från Malmö latinskola är uppdelade i två grupper som turas om mellan föreställningarna. Deras uppgifter är att spela roller som ungdomar på en camping, välkomna publiken, dela ut och samla in frågeformulären, samt läsa upp svaren under föreställningen.

Grupp med ungdomar

Teatereleverna som medverkar i föreställningen är: Telma Alm, Natanael Brännström Sjö, Irma Karlsson Kapetanovic, Simone Lindén, Karin Milstam, Alice Nilsson, Leonora Sjödin, Nelly Stenbeck Rehn, Meda Svensson Belin, Bim Witt Andersson, Milla Wulkan, Zack Östman, Majken Bolmsjö, Saga Braune, Sisi Furtenbach, Line Gullerdal, Ebba Helmersson, Tyra Jolom, Erik Jönsson, Katrin Lundberg Thomé, Ellen Löfgren, Minoo Mårtensson, Amanda Samuelsson Bohs och Hedda Svahn.

Grupp med ungdomar.

 

Här kan du läsa mer om föreställningen Två systrar.