Dokumentära pjäser
2023-03-15
”Based on a true story”
– Hur kan teatern lyfta fram människors egna berättelser? I dokumentära pjäser kommer verkligheten och samtiden ofta närmare. Dokumentärteater kan vara baserad på allt från intervjuer eller forskning till skådespelarnas egna berättelser. Här presenterar vi ett axplock av föreställningar baserade på dokumentärt material som vi spelat genom åren. Vilka minns du?
MALMÖITER (2004)
Av Klas Abrahamsson
Den här produktionen baserades på ett antal intervjuer med malmöiter från när och fjärran. Om staden, om Malmö och om att vara malmöit.
KILLAR SKULLE ALDRIG GÖRA SÅ (2006)
Av Birgitta Sanderberg
Föreställningen grundade sig på samtal med kvinnor mellan 16 och 86 år. Samtal om drömmar, förhoppningar och farhågor inför framtiden.
Killar skulle aldrig göra så spelades på Intiman 15/9 2006 - 1/10 2006.
OM INTE NU SÅ NÄR? OM INTE VI SÅ VEM? (2010)
Av Jan Mark
Föreställningen baserades på tre överlevares historier från Förintelsen under andra världskriget. Berättelserna nedtecknades av dramaturgen Jan Mark, som sedan bearbetade dem för scenen tillsammans med skådespelare från Malmö Stadsteater.
DET HÄR ÄR MITT KRIG (2010)
Av Josefin Iziamo
Pjäsen skrevs, regisserades och spelades av Josefin Iziamo och byggde på dokumentära upplevelser och intervjuer, upphämtade och inlyssnade i Landskrona, på Västbanken i det ockuperade Palestina och i Malmö.
ALL WE NEED IS LOVE (2011)
Av Klas Abrahamsson, Ronny Danielsson och Roger Lybeck
Den här pjäsen baserades på projekt av regissören Ronny Danielsson där Malmöbor fick berätta historier ur sina liv. Utifrån dessa historier skrev dramatikern Klas Abrahamsson All we need is love.
HERE COMES THE SUN (2012)
Av Klas Abrahamsson, Ronny Danielsson och Roger Lybeck
Föreställningen handlade om döden berättad med mycket humor och värme. Baserades på bland annat intervjuer kring detta ultimata och slutgiltiga ämnet döden.
THIRD GENERATION (2013)
Av Yael Ronen
Third generation var ett gästspel och en samproduktion mellan flera länder som handlade om barnbarnsgenerationen till dem som var offer eller förövare i andra världskriget: judar som placerades i koncentrationsläger, palestinier som fördrevs från sina hem när staten Israel blev till, SS-officerare och lägervakter.
VILJA VÄL (2014)
Av Kristian Hallberg
Pjäsen var en del av initiativet Malmö – The True Story som var ett samarbete mellan stiftelsen Framtidsgenerationen och Malmö Stadsteater. Under hösten 2013 samlades berättelser in från ungdomar i hela Malmö och pjäsen hämtade inspiration utifrån dessa.
DIG KAN MAN GÖRA VAD MAN VILL MED (2016)
Av André Nilsson och Kristian Hallberg
Dig kan man göra vad man vill med var skådespelaren André Nilssons egen berättelse som utspelade sig i hans barndoms Malmö. En monologföreställning som spelades i klassrum för högstadiet, samt några offentliga föreställningar.
EN ANNAN VÄRLD (2017)
Av Sara Cronberg
Ett scenäventyr baserat på barns teckningar på temat "En annan värld" och som blandade film med teater för barn 6-9 år. Produktionen var ett samarbete med Individuell Människohjälp/Barn i väntan/Barn i start, med stöd av Region Skåne.
MOVEMENTS (2017)
Av Tilde Björfors och Alexandra Loonin
Föreställningen var ett samarbete mellan Malmö Stadsteater och Cirkus Cirkör som tog avstamp i berättelser från de människor på flykt som anlände till Malmö hösten 2015, och de volontärer som tog emot dem. Ensemblen bestod av cirkusartister, skådespelare och dansare med ursprung i Afghanistan, England, Iran, Irak, Palestina, Sverige, Syrien, Tjeckien, Turkiet och Österrike.
VAD GÖR VI HÄR? (2017)
Av Erik Holmström och Sofia Westerlund
En dock-dokumentär om meningen med skolan. Den här dockteaterföreställningen var en kombination av dokumentär och bildkonst, baserad på intervjuer, artiklar, skrifter och statistik.
JAG, MIG SJÄLV OCH MIN PERSISKA PAPPA (2018)
Av Johannes Wanselow och Hassan Preisler
Skådespelaren Johannes Wanselows egen berättelse om sökandet efter sig själv. Johannes Wanselow stod själv på scen i en blandning mellan stand-up, show och bekännelse.
PANIK, PANIK KOM INTE HIT (2019)
Av Emma Broström i samarbete med Sandra Stojiljkovic
En monolog med skådespelaren Sandra Stojiljkovic om identitet, ensamhet och om hur viktigt det är att få känna sig hemma där man är. Pjäsen var inspirerad av Sandras egen uppväxt.
PREKARIATET (2020)
Av Liv Helm, Felicia Ohly och Matilde Böcher
En föreställning baserad på dokumentära berättelser från dagens Malmö. Roligt och sorgligt om vår tid ackompanjerad med a capella-sång och nyskriven folkmusik.
ÖGONVITTNEN (2020)
Av Lea Gleitman och Stefan Zablocki
Stefan Zablocki och Lea Gleitman överlevde Förintelsen. Föreställningen Ögonvittnen baserades på deras verkliga livsberättelser och vittnesskildringar genom skådespeleri, 3D-ljud och projektioner.
MED LIVET SOM INSATS (2022)
Av Sara Khaledi och Arina Katchinskaia
En föreställning där unga tjejers berättelser fick ta plats på scen. Regissören och dramatikern Sara Khaledi och skådespelaren Arina Katchinskaia träffade och pratade med flera unga tjejer i Malmö som delade med sig av sina livshistorier och drömmar. Föreställningen var ett samarbete mellan Malmö Stadsteater, Fryshuset och Inkonst.
OTHERNESS (2023)
Av Magdi Saleh
En lekfull och visuell föreställning som tar avstamp i dokumentära berättelser om viljan att bara vara normal och passa in. Regissören Magdi Saleh, som till vardags är en del av teaterns ensemble, reste runt i Skåne och intervjuade cirka 40 personer om hur det känns att vara annorlunda.
DE SKAMLÖSA (2023)
Av Tue Biering
Teater eller verklighet? De skamlösa är ett dramatiskt experiment om representation och tabun på teaterscenen av regissören och provokatören Tue Biering. För att sätta representationsfrågan på sin spets ger sig skådespelarna under föreställningen ut på stan och haffar vanliga människor, intervjuar dem kring hur skådespelaren mest rättvist kan gestalta dem medan verkligheten tar över scenen inne på Intiman. Ingen föreställning är den andra lik!
De skamlösa spelas på Intiman 23/9 – 8/11 2023. Foto: Emmalisa Pauly