Årlig inspirationskväll för skolan på Intiman
2022-12-01
Malmö Stadsteater har ett nära samarbete med Malmös skolor genom sektionen Unga Malmö Stadsteater. Varje år bjuder vi in aktörer som arbetar med kultur för barn och unga i skolan på inspirationskväll, där teatern presenterar utbudet för grundskolan kommande läsår. Här följer ett reportage om inspirationskvällen den 28 november 2022 på Intiman.
På kvällens program stod det mingel, föreläsningar med medarbetare på teatern samt presentationer av det kommande utbudet för skolan under skolåret 23/24. Och lite dans förstås!
Hedvig Claesson, som har jobbat i 20 år som regissör både i Sverige och utomlands, är vår nya regissör för barn och unga. Hon föreläste om barns medverkan i en konstnärlig process. Hedvig presenterade det undersökande och medskapande arbete hon arbetar med som metod, och som hon kommer att använda under sin tid som regissör för barn och unga på Malmö Stadsteater.
Kvällens konferencier var Malmö Stadsteaters dramapedagog Anders Andersson som berättade om hur han och kollegan Karim Rashed arbetar med pedagogiken i klassrummet. Det pedagogiska arbetet ute i skolorna är en stor del av Unga Malmö Stadsteaters verksamhet.
Teaterpaketen för säsongen 23/24 presenterades. Den stora nyheten är att Malmö Stadsteater fr o m säsongen 23/24 kommer att ingå i den kulturella allemansrätten. Vi kommer att erbjuda årets stora familjeföreställning kostnadsfritt för alla elever i åk 3 i Malmö. Kopplat till föreställningen finns möjligheten att boka ett pedagogiskt paket kring tematiken i pjäsen. Det pedagogiska paketet erbjuds till åk 3, 4 och 5.
Skådespelaren André Gatu läste ur den blivande föreställningen Grävlingdagar som vi spelar under hösten 2023 för åk 6-8. Pjäsen handlar om “hemmakämpare” med fokus på de ca 40 000 barn i Sverige som, av olika anledningar, inte går i skolan. Pjäsen bygger på boken med samma namn som är skriven av den norska författaren Gro Dahle och hennes dotter Kaia Dahle Nyhus.
En annan föreställning som kommer att spelas under skolåret är Titta Hamlet som är en dramatiserad version av pekboken med samma namn av Barbro Lindgren och Anna Höglund. Shakespeares klassiska Hamlet för de yngsta. André Gatu iklädde sig rollen som Hamlet och läste ett utdrag ur boken.
Föreställningen Titta Hamlet spelas för åk F-2 under våren 2024 på vår scen Studion, Kalendegatan 12c.
Alexandra Hill, Unga Malmö Stadsteaters sektionschef och producent, presenterade hur det ombyggda Hippodromen kommer att se ut efter ombyggnaden och pratade även om det nya rummet Ateljén som kommer att användas för delaktighet. I Ateljén kommer Unga Malmö Stadsteater att kunna bjuda in till verksamhet och ännu mer delaktighetsarbete med barn och unga.
När man sitter länge och lyssnar är det bra med en energihöjare under kvällen. André och Hedvig ledde en gemensam dans med alla till låten "It's raining men".
Kvällen avslutades med mingel då vi fick möjligheten att prata mer med varandra. Maggi Óttarsdóttir och Caroline Ulvsand från grundskoleförvaltningen (till vänster) snackade med Lina Ernberg, kulturhandläggare Lunds kommun och Sara Horvath, kulturstrateg Höörs kommun.
Vi hade många lärare från hela Malmö kommun och även från andra närliggande kommuner. Här nedan ser vi Nina Håkansson (till vänster) och Nina Bergdahl, båda från Ribersborgsskolan.
Vi hade även en del kultursamordnare från andra kommuner som var nyfikna på att veta mer kring vårt utbud och hur vi jobbar. På bilden ser vi Fredrik Hammar, produktionssamordnare på Skånes Dansteater och Anna Lundqvist Nilson, kultursamordnare, Svedala kommun.
Vissa gäster är stammisar och vi träffar dem varje år under inspirationsträffen. Anna Lindgren, (från vänster) kulturombud och Åsa Gyllin, bibliotekarie, båda från Fridhemsskolan, som återkommer varje år och kände sig inspirerade efter kvällen och sugna på att planera ett skräddarsytt samarbete med oss med temat textlösa böcker, som en fortsättning på ett pågående arbete hos dem.
Två lärare från barn och fritidsprogrammet i Pauliskolan: (från vänster) Tina Nordlöf och Cecilia Svenberg.
Från vänster: Johanna Stenberg och Helena Svensson, båda från Internationella Engelska skolan i Lund.
Vill du veta mer om vårt utbud för skolan för året 23/24? Klicka här för att läsa mer och komma till bokningen!
Fotograf: Emmalisa Pauly