Hej Henrik Bromander!
2022-01-11
Författaren Henrik Bromander har skrivit manus till pjäsen Gasljus: Malmö – en psykologisk och samtida relationsthriller om fenomenet ”gaslighting”. Föreställningen spelas under vintern på scenen Stadt Hamburg och med hörlurar får publiken följa offrets perspektiv och upplevelser via 3D-ljud.
Vad betyder det att bli gaslightad?
– Det innebär att en person, ofta en partner, agerar på ett manipulativt sätt så att man steg för steg börjar ifrågasätta sin egen verklighetsuppfattning, sina minnen och i längden sitt psykiska mående. I sin mest extrema form är det förmodligen en väldigt skrämmande och destruktiv upplevelse som går att jämföras med psykisk misshandel. Men mildare former av gaslighting går nog att observera i många mänskliga relationer.
Vad är det för personer vi möter i pjäsen?
– Det är två Malmöpar i trettioårsåldern, Johan och Johanna och Kim och Sasha. Medvetna och upplysta såväl politiskt som kulturellt. Ett slags post-hipsters om man så vill. De lärde allesamman känna varandra när de gick på folkhögskolan Östra Grevie för snart tio år sedan då de hade konstnärsdrömmar, var unga och hungriga. Nu bor de alla någonstans runt Möllan och livet med dess realiteter har kommit i kapp dem. Kim och Sasha kämpar med att få barn utan att lyckas, Johan sliter med sitt brödjobb på målerifirman han är anställd hos när han egentligen vill hålla på med sin stop-motion-animerade film. Huvudpersonen Johanna har börjat tröttna på tillvaron, hon vill något annat, något större. Det är hennes drömmar som sätter bollen i rullning och väcker ett beteende hos Johan som blir alltmer destruktivt.
Finns det alltid någon form av manipulation i en parrelation?
– Kanske inte alltid, men väldigt ofta, det är min bild. Det kan handla om ganska oskyldiga saker, som att man vill få till en utekväll med sina egna kompisar och kanske är extra trevlig och snäll mot sin partner för att hen ska gå med på det eller kanske att man jobbar med att ge dåligt samvete (”men du träffade ju DINA vänner tre gånger förra veckan!”) till mer obehagligt beteende som tjatsex och så kallad silent treatment.
Henrik Bromander är författare, serietecknare och dramatiker verksam i Malmö. Han debuterade 2005 med serieboken "Hur vi ser på varandra". Har sedan dess släppt ytterligare fyra serieböcker, bland annat den uppmärksammade Smålands mörker, som handlar om en homosexuell fascist från Nässjö. Debuterade skönlitterärt 2009 med novellsamlingen Det händer här. Har sedan dess gett ut ytterligare två novellsamlingar samt romanen Riv alla tempel, som handlar om bodybuilding och urspårade kroppsideal, och Vän av ordning, som handlar om näthat. Är även verksam som dramatiker, med pjäser som Smålands mörker och Våld & pedagogik bakom sig.