Porträtt på Petra Brylander

Teaterchef Petra Brylander får Uppsala kommuns hedersmedalj 2024

Uppsala kommuns hedersmedalj i guld har deltats ut en gång per år sedan 1947. Medaljen tilldelas personer utanför kommunen som gjort värdefulla tjänster åt kommunen eller som av särskilda skäl anses ha gjort sig förtjänt av kommunens utmärkelse.

Petra Brylander var teaterchef för Uppsala stadsteater 2016-2024, och sedan 1 juni 2024 är hon VD och konstnärlig ledare för Malmö Stadsteater. Petra Brylander tilldelas en hedersmedalj för att hon som teaterchef, skicklig skådespelare och konstnärlig ledare för Uppsala stadsteater satt teatern på den nationella kartan som en av Sveriges mest framgångsrika och ledande teatrar.

– Årets hedersmedaljörer har genom extraordinära prestationer visat att Uppsala är en plats där kreativitet, idrottsframgångar och vetenskap inte bara frodas, utan också gör verklig skillnad. De som i år tillägnas Uppsala kommuns hedersmedalj berikar vår kommun och har satt Uppsala på den internationella kartan. Med Uppsala kommuns hedersmedalj vill vi uttrycka vår djupa uppskattning för deras betydelsefulla insatser, säger Klas-Herman Lundgren (S), kommunfullmäktiges ordförande.

Förutom till Petra Brylander delas hedersmedaljer dessutom ut till Ulf Danielsson, Armand Duplantis, Inger Grotteblad och Nils-Erik Sparf för enastående insatser inom kultur, idrott och vetenskap, vilka sätter Uppsala och Sverige på världskartan. Ceremonin äger rum den 8 november på Uppsala slott.

Läs mer här!