""

Nyskriven psykologisk thriller om klimathot, bedrägeri och dubbelspel.

Hungerstenarna är en nyskriven pjäs av Malmöförfattaren Henrik Bromander som får sin urpremiär på Intiman den 17 januari 2025. Det är en psykologisk thriller om klimathot, bedrägeri och dubbelspel. Pjäsen utspelar sig i välkända miljöer i ett nutida Malmö. Teamet bakom uppsättningen består av regissören John Hanse, kompositören och ljuddesignern Jonas Åkesson samt scenografen Maja Kall. Biljetterna släpps idag den 15 oktober. 

Peter är en medelålders man som arbetar med att kartlägga hot mot rikets säkerhet. Anna bor i ett kollektiv på Möllan och kämpar för att stoppa oljeindustrin. När Peter avlyssnar Anna och hennes kamrater väcks en fascination som snart slår över i besatthet och ostoppbar åtrå: 

”Hungerstenarna är en berättelse om radikalisering i en tid när allt är ställt på sin spets. Säkerhetspolisen Peter och aktivisten Anna är på ytan helt olika och verkar stå på motsatta sidor av spelplanen, allt är upplagt för att de ska hata varandra och ändå gör de inte det utan till en början tvärtom. De bär båda på sina sår, sitt bagage och de möts i den oro för vart vi är på väg med vår planet som gör oss alla så små och betydelselösa medan sekunderna tickar på mot slutet för den värld som vi känner. Det handlar också om vad vi är beredda att offra, av oss själva, av våra medmänniskor, av vår trygghet och våra ideal för något som är större än oss själva”, säger författaren Henrik Bromander. 

Porträtt Henrik Bromander
Henrik Bromander har skrivit manus till pjäsen Hungerstenarna, en psykologisk thriller i ett nutida Malmö om klimathot, bedrägeri och dubbelspel. Foto: Emil Malmborg

Regissören John Hanse och kompositören och ljuddesignern Jonas Åkesson skapade 2022 publiksuccén Gasljus: Malmö på Malmö Stadsteater, även den med manus av Henrik Bromander. Nu är de tillbaka och står tillsammans för konceptet till Hungerstenarna:

”På Intimans scen vill vi låta publiken komma nära en värld där åtrå och politisk övertygelse blandas ihop och där alla övervakar alla. I filmiska klipp följer vi Peter när han går vilse i en förbjuden värld som han tidigare bara följt via dolda mikrofoner från sitt trygga kontor på SÄPO. Med scenografi och ljuddesign döljer och exponerar vi delar av skeenden och växlar perspektiv mellan de som lyssnar och de som blir avlyssnade i ett Malmö där ingen längre vet vem som står på vilken sida”, säger John Hanse och Jonas Åkesson.

Vad är hungerstenar?
I perioder av svår torka har människor i Europa under århundraden huggit in meddelanden och budskap till kommande generationer i stora stenar på botten av floder och sjöar. En av de mest kända stenarna ligger i floden Elbe med inskriptionen "Wenn du mich siehst, dann weine” – ”Om du ser mig, så gråt.” De kallas hungerstenar och vittnar om forna tiders naturkatastrofer, som ledde till missväxt och vållade hungersnöd. Under värmeböljan sommaren 2022 blev vattennivån på många håll så låg att stenarna dök upp igen.

Hungerstenarna får sin urpremiär på Intiman den 17 januari 2025. I föreställningen medverkar Erik Borgeke, Hanna Carlsson, Josefin Iziamo, Erik Olsson, Nathalie Ifter Salomonsson, Sandra Stojiljkovic och Olof Yassin.

Relaterade föreställningar