Pojke får vatten hällt över huvudet

Ny tonårspjäs om pinsamhet, förälskelse, längtan och utanförskap.

Lova och David går i 8:an och råkar träffas i det mest pinsamma ögonblick de kan tänka sig. David måste verkligen gå på toa men har lite för bråttom och glömmer låsa! Ovetandes rycker Lova plötsligt upp toadörren i värsta möjliga ögonblick – hela världen stannar upp och stelnar till.

Unga Malmö Stadsteaters husregissör Hedvig Claesson har tillsammans med dramatikern Klas Abrahamsson, musikern Jan-Erik Sääf och projektledare från Malmö Stadsteater varit ute i skolklasser och allaktivitetshus i Malmö i snart ett år. De har mött över hundra ungdomar i skapandet av musikalen Vem fan säger ”emba”? – en pinsam musikal. Ungdomarna har delat med sig av sina värsta pinsamheter, förälskelse och längtan men även mörkret och utanförskapet:

– Det jag önskar med föreställningen är att ungdomarna får ett avstamp i deras värld utifrån tematiken pinsamt, tonår, den obegripliga kroppen, ett huvud fyllt av nya känslor och saker så som svett, mens och finnar. Ute i skolorna har jag också slagits av den kompakta tystnaden runt porr och internet. Det som det just nu skrivs spaltmeter om på olika ledarsidor. Vi har byggt en mur mellan oss vuxna och barnen. Kunskapen om vad de har ett klick bort i sina mobiler och vad de tvingas eller råkar se är en hemlighet mellan oss och dem. Därför har vi valt att paketera en del av just det svåraste pinsammaste och mest skräckfyllda i musikalens skimrande färg. För ungdomarna har redan upplevt så mycket genom sina skärmar – men de har inte haft lika många möjligheter att prata om det, säger Hedvig Claesson.

De flesta av ungdomarna teamet mött under året har aldrig tidigare varit på vare sig teater eller musikal, säger Hedvig Claesson:

– Det är akut slående hur olika socioekonomiska förutsättningar och olika möjligheter till liv ungdomarna har. Väldigt få har varit på teater, de flesta aldrig. Ännu färre har varit på en musikal. Det är ett stort steg att ta sig dit. Men om man tänker efter har nästan alla sett Frost och kan alla duetter och sånger därifrån. Alla har ett minne av den. Det gav oss en ingång till vårt arbete. Jag vill ge dem en musikal skriven av vår främsta musikaldramatiker, Klas Abrahamsson. Att de ska få det allra bästa! Och magisk musik från Jan-Erik Sääf som får minnet av Anna och Elsa i Frost att väckas till liv. Att ungdomarna nästa gång någon frågar kan svara ”JA jag har varit på en teater och JA jag har sett en musikal. Har du?”

Manuset till musikalen Vem fan säger ”’emba”? är skrivet av dramatikern Klas Abrahamsson, som är en av Sveriges mest uppskattade librettister. Han har varit verksam som dramatiker för såväl teatern som tv och film sedan början av 1990-talet. Hans största publika framgång för scenen är Ingvar! En musikalisk möbelsaga, som sattes upp på Malmö Stadsteater både 2010 och 2012. I höst är Klas Abrahamsson också aktuell med manuset till Roxette-musikalen Joyride på Malmö Opera. För regin står Unga Malmö Stadsteaters husregissör Hedvig Claesson, musiken är komponerad av Jan-Erik Sääf, och scenografin och kostymerna är skapade av Linn Henriksson Strååt. I rollerna ser vi Sasha Becker, Ida Knapp Drougge och Vincent Pellegrini (praktikant från teaterhögskolan i Malmö).

Vem fan säger ”emba”? – en pinsam musikal spelas på Malmö Stadsteaters scen Studion 13 september – 19 oktober 2024. Föreställningen spelas dagtid på vardagar för skolklasser, samt offentliga föreställningar 14, 21 september och 19 oktober. Föreställningen rekommenderas från 12 år.

Läs mer här och boka biljetter!