
Malmö Stadsteater och Dramaten uppmärksammar författaren Mare Kandre
2025-04-09
Tjugo år har gått sedan författaren Mare Kandre gick bort, endast 42 år gammal. Hennes unika och inflytelserika författarskap lever vidare – nu också på scen. I ett samarbete mellan Malmö Stadsteater och Dramaten sätts pjäsen Vilse upp, initierad av skådespelarna Nina Fex och Katarina Lundgren-Hugg. Regissören Staffan Valdemar Holm bidrar som regiöga. Föreställningen kommer att spelas på Malmö Stadsteaters scen Studion under hösten 2025, och på Dramaten våren 2026.
Mare Kandre debuterade 1984 med I ett annat land och betraktades redan då som ett litterärt underbarn. Hon hade hunnit studera konst i London, skapa serier och spela i punkbandet The Global Infantilists. Under sitt korta liv gav hon ut ett tiotal böcker och belönades med flera litterära priser. Hennes författarskap präglas av existentiella och metafysiska teman, och hennes prosa har ett alldeles eget tilltal. Flickan som växer upp, som måste förhålla sig både till världen och sin egen kropp, är en av hennes återkommande gestalter.
Pjäsen Vilse skrevs och uruppfördes 1986 och blev den enda av Kandres dramer som spelades under hennes livstid. I centrum står två flickor, kallade 1 och 2, som rymt hemifrån och befinner sig i en skog. De har gått vilse – men vill de egentligen bli hittade? Vad betyder det att vara vilsen, i världen och i sig själv?
Vilse är en berättelse om identitet och gränstillstånd. Med sin säregna poetiska ton ger pjäsen form åt frågor som genomsyrar hela Mare Kandres verk: hur det är att växa upp, att vara kvinna, att existera i motstånd och utsatthet.
Efter Kandres död hittades fler pjäser bland hennes efterlämnade papper. Fyra av dem publicerades 2017 i volymen Pesthuset och andra pjäser. Att nu åter sätta upp Vilse är ett sätt att återknyta till ett sceniskt författarskap som fortfarande är lika relevant.
Premiär på Malmö Stadsteaters scen Studion den 17 september 2025. Biljetterna släpps senare i vår.
Premiär på Dramaten våren 2026.
Medverkande: Nina Fex och Katarina Lundgren-Hugg
Idé: Nina Fex
Dramaturg: Anneli Dufva
Regiöga: Staffan Valdemar Holm